Jens Träning & Konsultation

Konsultation och frågor: [email protected]

Aftonbladet om diabetes, fundering kring fettförbränning, fasta och lite till.

Publicerad 2012-06-17 16:26:43 i Allmänt

AFTONBLADET OM DIABETES...

Aftonbladet publicerade nyligen en artikel där omega-3 dömdes ut när det gäller skyddande effekt vid hjärt-kärl sjukdomar.

http://www.aftonbladet.se/halsa/article14968877.ab

Man hade dödligt i hjärt-kärl sjukdomar som endpoint och fastän tillskottet minskade triglycerider minskade inte dödligheten. Flera tänkbara anledningar finns, men framförallt var dosen relativt låg. Livsstil i allmänhet är som bekant en stor riskfaktor för hjärt-kärl sjukdomar och kanske kan en liten dos omega-3 inte hjälpa när det finns andra problem som inte tas hand om; övervikt, stillasittande livsstil etc.

Det visar sig också att läkemedelsföretaget Sanofi sponsrat studien, ett företag som även satsar på just mediciner mot diabetes och hjärt-kärlsjukdomar och således har ett ekonomiskt intresse av att inte utmåla omega-3 tillskott som effektiva mot dessa sjukdomar.

http://newsvoice.se/2012/06/14/professor-lars-ryden-sanofis-spinndoktor-mot-omega-3/

Dessutom uppmanar den gode doktorn människor att äta fet fisk tre gånger i veckan men säger i samma andetag att omega-3 tillskotten inte hjälper. Va?

Om det vore så väl. Nu är det dock så att det finns stora studier som faktiskt visar på att omega-3 (E-EPA) hjälper mot sagda sjukdomar:

Suppressive effect of EPA on the incidence of coronary events in hypercholesterolemia with impaired glucose metabolism: Sub-analysis of the Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS)

http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150%2809%2900240-8/abstract

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DOPAMIN, FASTA OCH FETTFÖRBRÄNNING

Jag har på sistone hittat en intressant studie kring fasta och dopamin:

Ghrelin promotes and protects nigrostriatal dopamine function via a UCP2-dependent mitochondrial mechanism.

Hungerhormonet ghrelin skickar oss signaler på att vi är hungriga och ökade mängder ghrelin ses alltså vid fastande tillstånd. Ghrelin-receptorer,  growth hormone secretagogue receptor (GHSR), har receptorer även i områden av hjärnan med mycket dopamin, t ex substantia nigra; ett område med betydelse för rörelse, belöning och beroende.

http://en.wikipedia.org/wiki/Substantia_nigra

Ghrelin binder till cellerna i substantia nigra och bokstavligt talat sätter igång dopaminerga neuroner genom elektrisk aktivering och ökar den totalta dopamin-koncentrationen. Uppenbarligen har det är en evolutionär fördel (som typ det mesta med vår kropp), i att vi ska leta upp mat och bli stimulerade att göra det med hjälp av en upplevelse av belöning.

Fasta ökar alltså mängden dopamin, samt noradrenalin/adrenalin; evultionära mekanismer för att säkerställa vår överlevnad genom att vilja söka upp föda, samt ha kraften och energin att tillskansa oss denna genom att t ex ha ihjäl något stackars djur etc. Under fasta är det sympatiska delen av nervsystemet alltså dominant och när vi väl äter är den parasympatiska delen mer tongivande; stresshormon i blodet minskar; fett ger oss endorfiner, tryptofan blir till serotonin osv. En lugnande effekt av kosten helt enkelt. Vi är nog många som upplevt en mental skärpa och pepp vid fasta; en del saker blir lättare att utföra, vi tänker klarare, känner oss mer motiverade osv. Vilket ju som jag förklarat har sin anledning. Något man även ser hos anorektiker tidigt i sin sjukdom; de är kreativa, stimulerade osv.

Det är också en anledning till att en del människor som fastar intermittent överäter och väljer sämre matval när de väl äter än annars. Den tillfälligt dopaminerga dominansen och motivationen att söka upp energität mat tar överhanden och man belönar sig över uppsatta gränser. Tänk gemene man som hoppar över frukost och istället äter en stor kebabtallrik till lunch. Överuhuvudtaget äter många som fastar (inom träningspopulationen) rätt stora måltider efter fastan. Sannolikt en aspekt av belöning, något som fastan potentierar genom effekt på dopamin i hjärnan.

För övrigt förefaller ghrelinet ha en skyddande effekt i den här delen av hjärnan också av intresse för sjukdomar, t ex parkinsons, som karaktäriseras av just ett mindre antal dopaminerga neuroner.

Det här leder mig osökt vidare till en annan studie jag hittade nyligen som är väldigt intressant:

Acute exposure to long-chain fatty acids impairs α2-adrenergic receptor-mediated antilipolysis in human adipose tissue

http://www.jlr.org/content/48/10/2236.long

Man jämförde här lipolys (fettförbränning) i aktivitet (45 min träning med 50% av maxpuls) mellan fastande tillstånd och en högfettsmåltid 3 timmar innan (95% fett, 5% kolhydrater). Måltiden var för övrigt rätt "stor", uppåt 900 kcal.

Celler i kroppen har kort förklarat två klasser av adrenerga receptorer (som stimuleras av katekolaminer); alfa- och beta-adrenerga receptorer. Huvudsakligen två adrenerga receptorer är av intresse för fettförbränning och finns på fettceller; alfa-2 adrenerg receptor och beta-2 adrenerg receptor.

a-2 receptorerna har en hämmande effekt på fettförbränning i fettceller och karaktäriserar underhudsfett som är svårt att förbränna; t ex nederdelen av magen, längst ner på ryggen hos män och ben, rumpa hos kvinnor.

b-2 receptorerna däremot stimulerar fettförbränning i fettcellen och gör att vi lättare förbränner det fettet.

I regel försöker man på olika sätt bli av med det svåra fettet genom morgonpromenader på tom mage, dra ner på kolhydrater osv och det finns bevis för att både fasta och lågkolhydratskost kan nedreglera den anti-lipolytiska effekten hos a-2 receptorer på fettceller och således förenkla förbränningen av det svåra fettet. Men det tänker jag inte gå in på här.

Vad studien ovan visade var följande:

LCFAs per se, in vitro as well as in vivo, suppress α2-adrenergic-mediated antilipolysis in adipose tissue. LCFA-mediated suppression of antilipolytic pathways represents another mechanism whereby a high fat content in the diet might increase adipose tissue lipolysis.


Även den fastande träningen hade en antilipolytisk effekt på a2-receptorerna och effekten var större hos överviktiga deltagare än slanka.

Vidare: The HFM (högfetts-måltiden) totally suppressed the α2-adrenergic antilipolytic effect in lean and obese subjects during exercise.

Det här kan vara väldigt intressant för folk som deffar och redan är nere på rätt låga kroppsfettsnivåer; testa att äta mer en fettrik måltid (1 dl olja någon?) innan träning i relativt lungt tempo; rask promenad etc. Hur man ska implementera det i praktiken kan man fundera vidare på men det är intressant hur som helst. Samt vilka mängder fett som "behövs" för att åstadkomma skillnaden. När vi äter mer fett i kosten ökar kroppen också fettförbränningen, vilket vi ser här.

Det var allt för idag. På återseende!

Kommentarer

Postat av: Anton

Publicerad 2012-07-17 10:49:26

Jag gillar dina fria analyser och genomtänkt skrivande!
Men slutsatsen att det kan hjälpa att inta mycket fett innan träning känns väldigt ryckt ur sammanhanget.

De studerar ju en mekanism på cellnivå, men summan av fett in/ut ur cellerna är ju inget man är intresserad av här, så att anta att det hjälpa vid deff känns som ett galet antagande. Tvärtom har fettceller i slutändan sannolikt blivit tjockare, och inte konstigt att cellen har lättare att förbränna fett då den är mätt.

Eller är det något jag missar?

Att du skriver:
"det finns bevis för att både fasta och lågkolhydratskost kan nedreglera den anti-lipolytiska effekten hos a-2 receptorer på fettceller", "Men det tänker jag inte gå in på här."

låter märkligt. Det är just det som studeras här, (så du går ju in på det!). Finns det andra studier?

Svar: Det är lite spekulativt från min sida onekligen men jag tror fortfarande att en högre andel fett kan hjälpa vid fettförbränning, särskilt när vi talar om att gå ner det där allra sista.
Ja, det finns andra studier som visar att fasta och lågkolhydratskost kan öka fettförbränningen genom sagda mekanism. Som bekant finns det många anekdotala bevis för att lågkolhydratsdieter och ketogena dieter hjälper med fettförbränningen gentemot mer kolhydratstunga dieter, kanske särskilt när man är nere på en låg kroppsfettsprocent. Högre adrenerg stimulering, lägre insulin osv spelar såklart in.
Jens

Postat av: Anton Osika

Publicerad 2012-07-17 23:01:34

Ok, det är möjligt! Skulle vara kul att se stöd för. Typ att de gjorde samma studie men mätte skillnader i energibalans för a-2 respektive b-2 dominerade fetceller vid de båda träningsuppläggen.

Jag har respekt för anekdotiska bevis, men sammanhanget "hjälper med fettförbränningen" känns tveksamt. Visst att det möjligen känns bättre att följa kostupplägget, men om någon anser att det hjälpt med fettförbränningen är det svårt att veta vad som hänt om man verkligen hållt sig på samma energiintag utan fettdiet.

Svar: Ja exakt. Ibland önskar man att man hade tillgång till ett eget multilabb och deltagare så man kunde utföra vilka försök man ville.
Håller med, men det var som sagt bara något jag kastade ut som en idé. Ska kanske skriva något mer om fettförbränning snart, men först måste jag skriva klart del tre i min mini-serie om träning, hormoner och hjärna så den blir klar någon gång.
Jens

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jens

Personlig tränare och kostrådgivare.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela