Jens Träning & Konsultation

Konsultation och frågor: [email protected]

Mina tjänster

Publicerad 2012-08-31 16:00:00 i Allmänt

Goddag gott folk!
 
 
Mina tjänster:
 
Jag tänkte beskriva mina tjänster lite kort och ge en konkret prisbild för den intresserade. Kontakt hålls företrädelsevis via e-mail eftersom det då blir lättast att konkretisera och sammanfatta upplägg, mål och framsteg.
 
Jag rådgiver både vid viktnedgång och viktuppgång, samt vid andra mål relaterade till kroppsvikt och kroppskomposition som man kan tänkas ha. Kanske är det dags att göra något åt dina drömmar och realisera dem? Vill du faktiskt förändra din kropp och inte bara tänka på hur det vore att se annorlunda ut? Vill du passa in i den där nya klänningen, eller få det där sexpacket på magen?
 
För all konsultation gäller att vi stämmer av veckovis där vi jämför nuläget med målet och eventuellt gör små justeringar vid behov. Vi stämmer av hur det går, om det går framåt och att allt rullar på. Jag vill också att du tar helkroppsbilder, både för din egen skull för att kunna jämföra efteråt men också för att jag ska kunna se och bedöma framsteg. Eventuella frågor tas företrädelsevis vid dessa avstämningar varje vecka, fast frågor kan också ställas till min mail under hela tiden. Tanken är dock att informationen till dig som klient skall vara så grundlig och koncis att du ska uppleva att du själv lätt kan fortskrida arbetet.
 
Mina priser för rådgivning/konsultation:
 
1 vecka: 400 kronor
1 månad: 1000 kronor
2 månader: 1800 kronor
3 månader 2500 kronor
 
För mer än tre månader kan vi tillsammans komma överens om kostnad och en viss rabatt träder in. Pengar överföres lättast via bankkonto.
 
Jag kollar min mail ofta och har möjlighet att svara på frågor i stort sett dagligen, med undantag för högtider och andra speciella tidspunkter.
 
Är du intresserad av att anlita mina tjänster, svara på följande frågor i ett mail och skicka till:
 
[email protected].
 
Du kan kopiera frågorna och klistra in i ett mail med dina svar. Skriv "konsultation" i ämnesfältet.
 
1) Ålder, kön och vikt. Samt skicka en helkroppsbild; helst både fram- och bakifrån samt från sidan.
 
2) Har du någon sjukdom, äter du någon medicin?
 
3) Vilka mål har du relaterat till kropp, träning och kost? Det kan vara alltifrån viktnedgång av varierande grad till att vilja gå upp i vikt och lägga på sig muskler. Eller att äta mer hälsosamt och behålla kroppsvikten samt förbättra sina blodvärden.
 
3) Vilken historia och erfarenhet har när det kommer till träning och kost? Tidigare dieter? Tidigare träning?
 
4) Vilken mat tycker du om och föredrar du att äta mer fett, mindre fett, mer kolhydrater, mindre kolhydater osv. Beskriv hur du tycker om att äta.
 
5) Hur skulle du vilja äta? Är det något besvärligt med kosten du skulle vilja ändra på, t ex jobbiga sötsug osv.
 
6) Tycker du om att äta flera mindre måltider om dagen eller få men större? Och är du beredd att experimentera med hur ofta du äter om dagen?
 
7) Är det något övrigt du vill framföra?
 
 
 
 
Såhär ser min egen förändring ut. Du kan också förändra din kropp!
 
 
 
 
 
 
 

Testosteron, SHBG och kost.

Publicerad 2012-08-18 12:46:00 i Allmänt

Dags för uppdatering!
 
(Jag jobbar för övrigt vidare på sista delen in min mini-serie om hjärnan och träning, så ni kan vänta er den snart).
 
Under tiden tänkte jag tala lite mer om SHBG; sexualhormon-bindande globulin som många nämnt på sistone på olika forum osv. Framförallt kostfaktorer som påverkar SHBG verkar vara av intresse, så därför tänkte jag skriva lite kort om det hela.
 
Sexualhormon-bindande globulin (SHBG) är ett glykoprotein som huvudsakligen syntetiseras i levern och binder i blodet till androgener och östrogener där bindningen för övrigt är starkare till androgener än till östrogener. Testosteronet i vårt blod är till den absolut största delen bundet till SHBG men även till liten del bundet till serum-albumin. Det fria och verksamma testosteronet som kan nå våra celler och aktivera deras receptorer är således en väldigt liten del av det totala serum-testosteronet och är alltså den delen som inte är bundet av SHBG och albumin (även trans-cortin men det är överkurs).
 
Med andra ord styr SHBG direkt mängden aktivt testosteron som finns i blodet vid ett givet ögonblick.
 
Kan man då påverka mängden SHBG som syntetiseras?
 
Svaret är ett självklart ja.
 
 
 
En bild på Arnold Schwarzenegger förgyller dagen.
 
 
Insulinogen mat (mat som stimulerar bukspottskörteln att utsöndra mycket insulin) sänker SHBG rätt kraftigt och det förefaller sannolikt vara som så att mängden insulin som utsöndras, direkt påverkar mängden SHBG som syntetiseras.
 
Intressant nog höjer ris SHBG för övrigt, men orsaken där har troligtvis med amylas att göra. Det ska också nämnas att ett högre SHBG generellt indikerar en större insulinkänslighet och en ett lägre värde en ökad insulinresistans.

"...As SHBG is not known to alter the production or metabolism of insulin, whereas insulin has been shown in vitro to decrease the synthesis of SHBG, it seems a reasonable conclusion that the predictable inverse relationship between serum insulin and SHBG indicates that insulin controls SHBG synthesis in vivo." (1)
 

VETE:
 
Intressant nog förefaller vete och ris förefaller ha diemetralt olika effekter på SHBG något som jag ovan påpekade verkar ha med amylas att göra.

http://www.news.cornell.edu/releases/March96/rice.wheat.ssl.html

"Though other foods such as fish and green vegetables were associated with changes in blood parameters studied, the strong effects of rice and wheat on SHBG were remarkable and unexpected," Gates said. "Women in the northern, wheat- eating counties consistently had low HDL levels, high triglycerides, and low SHBG, all suggestive of insulin resistance. Evidently, rice and wheat can have significantly different effects on the important biochemical parameters we measured."

MJÖLK:

Mjölk är väldigt insulinogent, och det ökar också mängden IGF-1 i blodet. (2) Och en ökad mängd IGF-1 i blodet gör att vi syntetiserar mindre SHBG och ett högre SHBG är på samma sätt relaterat till mindre IGF-1 i blodet (3).
 
 
 
Så här kan lågt SHBG och en stor mängd fria androgener se ut vid fetma. Notera att mannen tappat håret, vilket direkt påverkas av mängden fria androgener. Mannen är med all sannolikhet också i riskzonen för prostatacancer, vilket även det påverkas av fria androgener.

 

Förutom dessa faktorer påverkar även en del andra (icke-sjukliga) saker mängden SHBG som syntetiseras (4):
 
* Ett högt proteinintag korrelerar med lägre SHBG och vice versa
 
* En högre kroppsvikt korrelerar med lägre SHBG och vice versa.
 
* Ett högre fiberintag korrelerar med högre SHBG och vice versa.
 
* En högre ålder korrelerar med högre SHBG.

* Ett högt fettintag (> 100 g/dag) sänker SHBG och ett lågt (<20 g/dag) höjer det, i en studie. Troligtvis finns det en varians här, vilket inte gör siffrorna till absoluta på något sätt utan bara är något forskarna höftade till med för att skilja kraftigt på högt och lågt och få ett tydligt resultat. (5).
 
Slutligen finns det en del sjukliga tillstånd som både höjer och sänker SHBG. Sjukdom som höjer SHBG är t ex anorexia, leversjukdom och fetma och diabetes sänker SHBG, p g a insulinets påverkan som jag diskuterade ovan.
 
Så. Det var en kortfattad genomgång av olika dietära aspekter av SHBG och relaterade mekanismer.
 
 
Källor:
 
1. The relationship between serum levels of insulin and sex hormone-binding globulin in men: the effect of weight loss. J Clin Endocrinol Metab. 1994 Oct;79(4):1173-6
 
2. Milk rather than other foods, is associated with vertebral bone mass and circulating IGF-1 in female adolescents. Osteoporosis international (2009), 567-575, DOI: 10.1007/s00198-008-0708
 
3) Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Arch Dermatol. 2002 Dec;138(12):1584-90.
 
4) Diet and sex hormone-binding globulin. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism January 1, 2000 vol. 85 no. 1 293-296
 
5) Dietary lipids: An additional regulator of plasma levels of sex hormone binding globulin. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism May 1, 1987 vol. 64 no. 5 1083-1085
 
 
 

En intressant dokumentär

Publicerad 2012-08-08 10:28:59 i Allmänt

Goddagens!
 
Eftersom jag är så långsam med att få ut den sista delen av min serie om hjärnan så tänkte jag undertiden visa er en intressant dokumentär om periodisk fasta, som jag såg igår. Den gick på engelska BBC häromdagen och handlar om olika positiva hälsoeffekter när det kommer till fasta. Förhoppningsvis släpper min skrivkramp snart.
 
 
Håll till godo:
 
Del 1: http://www.youtube.com/watch?v=pSh6Ot8d7bU
 
Del 2: http://www.youtube.com/watch?v=1tbMG5Ufuf4
 
Del 3: http://www.youtube.com/watch?v=sG_aJ28g_DU
 
Del 4: http://www.youtube.com/watch?v=H79p-2Mj8_I
 
 
Här är för övrigt min frukost idag, som de flesta andra dagar (svart kaffe med medföljande kaffefläck):
 

Om

Min profilbild

Jens

Personlig tränare och kostrådgivare.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela